“Badass woman” sau “Rupe-i” ori “Sa nu te supar ca mi-o iau” dar mai ales “Mai mergi sa te bati?” sunt printre cele mai dese glume auzite de la prieteni sau amicii care stiu ca am inceput sa practic Kickboxing.
A trecut un an de cand am inceput sa merg la antrenamentele de Kickboxing motiv pentru care doresc sa sarbatoresc aceasta reusita prin a impartasi cu voi cateva ganduri si idei despre acest sport de contact despre care majoritatea va temeti sau aveti idei preconcepute.
1. Onestitate
Intai de toate Kixkboxingul a devenit pentru mine o forma de onestitate, pe care nu am gasit-o intr-o forma atat de pura in alergare. Fiind un sport care se bazeaza in mod deosebit pe tehnica si tactica in special si calitati fizice in particular, am invatat sa imi descopar si sa imi accept atat punctele forte cat si punctele slabe. Este un exercitiu constant de care este nevoie daca doresti sa perseverezi, un principiu care are aplicabilitate practica si in alte sporturi daca esti interesat dar mai ales pregatit sa iti accepti limitarile. Doar asa cred ca poti persereva.
2. Incredere in sine
Kickboxingul m-a ajutat sa ma descopar si sa ajung in locuri din mintea si din sufletul meu pe care nu le-am putut accesa in alte contexte sau circumstante. Din dorinta de a progresa am acceptat provocarea de a-mi identifica temeri, ganduri si cateodata emotii care m-au pregatit pentru situatii dure, in special pentru acele momente in care iti este teama de durerea. Treptat am simtit impactul pozitiv pe care il au antrenamentele de kickboxing asupra alergarilor pe care le fac.
3. Autoaparare
In mod cert practicarea unui un sport de contact iti ofera un grad de incredere ca te vei descurca in eventualitatea unor situatii neprevazute. Ideal este sa nu te aflii in situatii periculoase insa personal ma simt mult mai sigura pe mine. Pe lista aventurilor de care doresc sa am parte in viata asta sunt multe locuri precum America Latina, Africa, Amazonul si alte locuri salbatice si remote care iti ofera o doza buna de adrenalina; am calatorit mult singura si am ajuns in tot felul de locuri motiv care m-a motivat sa practic acest sport.
4. Focus
Kickboxingul imi reaminteste constant ca momentul prezent este cel care conteaza. Daca in timpul alergarilor mai lungi iti poti gasi un ritm pe care sa il sustii cateva ore si in timpul caruia te poti gandi la vrute si nevrute, kickboxingul este un sport care necesita o doza foarte mare de atentie, concentrare si focus pe multe detalii care nu tin doar de tine dar si de adversar.
5. Putere mentala
Orice sport sau activitate necesita o doza de disciplina daca va doriti sa progresati sau sa faceti performanta. Insa cred ca in sportul de contact a fi prezent atat fizic cat si psihic este un detaliu care face diferenta, doua elemente care trebuie sa mearga bine impreuna. Kickboxingul a contribuit la modul in care reusesc sa imi intaresc mintea, sa imi gasesc puterea de concentrare sa fac fata situatiilor dificile. Cand ma gandesc la un WARRIOR imi amintesc de cartea scrisa de Pema Chordron “The places that scare you” si de cateva idei din Buddism. “The central question of a warrior’s training is not how we avoid uncertainty and fear but how we relate to discomfort.” Cand vorbim de o minte puternica, echilibrata imi place sa cred ca locul in care aceasta se formeaza si se intareste este inafara zonei de confort, acolo unde noutatea, necunoscutul, incertitudinea, teama devin prieteni si nu dusmani.

Nu as putea sa inchei acest articol fara sa va recomand cel mai bun loc de antrenament din Cluj-Napoca, locul in care ma antrenez de un an de zile. MMA Transilvania este nu doar un loc in care am intalnit leadership, pasiune si profesionalism din partea antrenorilor insa si o comunitate faina in care mi-a placut sa ma integrez. Clubul se afla in incinta Stadionului Cluj Arena.