Nebunia de la 2X2 Race

Anul acesta pentru mine 2X2 Race a fost in topul celor 3 curse asteptate. Multe din alergarile pe care le-am facut au avut drept scop pregatire pentru acest concurs.

Am alergat la proba X2, o cursa de 18km (1900D+) extrem de tehnica care se desfasoara la peste 2000m altitudine. Traseul te urca de la Lacul Balea pana pe Varful Negoiu (2535m) si te cobora pe aceeasi ruta.

Este prima mea participare la 2X2 si raportat la experientele de la Retezat Maraton (Zimbru), Maraton 7500 (Maraton 1600) sau Intersport SkyRace (Buta), nu cred ca exista comparatie. Din punctul meu de vedere X2 le depaseste pe toate la nivel de dificultate si intensitate. A fost cea mai hard core alergare montana din acest an.

X2 race 2019 Photo credit Hila Tibi

Cand m-am inscris mi-am dorit sa fac o cursa buna pentru care m-am pregatit. Nefericirea face ca accidentarea din Retezat cu 2 saptamani inainte de concurs sa ma forteze sa imi reorganizez obiectivele. Genunchiul a evoluat ok insa nu mai este “ca nou” asa cum era dinainte de cazatura de la Retezat Maraton.

Mi-am asumat conditia fizica si am decis sa ma prezint la Start. Datorita circumstantelor noul meu obiectiv meu a fost sa termin in maxim 5 ore. Am reusit sa ajung la Finish in 5h:5min Loc 12 Open Feminin. Obiectivul initial a fost sa ma clasez in primele 10 locuri unde cred ca as fi reusit sa termin cursa in aproximativ +/- 4h:30. Insa unul din cele mai importante lucruri despre care am invatat este sa fiu flexibila si pozitiva chiar si in situatii dificile “focus and make the best move when there are no moves”.

Finish X2 5h:5min Loc 12 Female Open

X2 a fost o cursa in care tot ce am construit cu precadere in ultimii 2 ani, da roade. Chiar daca in ultimele 2 saptamani nu am mai alergat si mi-am redus considerabil asteptarile de la participarea mea la aceasta cursa, surpriza a fost sa simt cum mentalul m-a sustinut ca un prieten bun si de mare nadejde. La nivel fizic m-am simtit bine datorita odihnei acumulate in zilele fara sport si am reusit sa ma concentrez foarte bine la alergare, sa imi menajez genunchiul; totul a fost sub control pana la aparitia senzatiei de foame. Nu-mi amintesc sa ma mai fi simtit atat de infometata la nici o alergare. Dimineata dinainte de cursa tot ce am putut sa mananc a fost o banana si aproximativ 500ml de apa.

Lectia de la X2

Daca am invatat ceva la X2 aceasta este o lectia despre FOAME. Am citit cu atentie regulamentul concursului, am tinut cont de toate detaliile. Am avut cu mine una alta de mancare insa modul in care a reactionat organismul meu la stresul cauzat de acest concurs a fost oarecum nou. Cu cat ma apropiam mai mult de Vf. Negoiu cu atat mi se facea mai tare foame. Imi este greu sa mananc pe urcari iar la X2 esti ca intr-un carusel de urcari foarte dificile si coborari foarte tehnice care mie personal mi-au solicitat atentia si inclusiv mainile.

Batoanele avute, care in alte curse mi-au tinut bine de foame si din care nu prea mancam, erau un pic prea dulci pentru situatia in care ma aflam. Daca m-as fi chinuit sa le mananc mi s-ar fi facut sete (fiindca de obieci consum multa apa cand fac efort) si as fi intrat in deficit de apa avand doar 1L in 2 flaskuri. Am ales sa trag de un pachet de 4 biscuiti un pic sarati (4×4 Biscuiti de teren) aproximativ 3 ore si sa imi gestionez bine foamea si apa.

Cred ca toata aceasta situatie “m-a inmuiat” la propriu. Pe fiecare urcare simteam cum stomacul meu cere, mai bagam o bucatica de biscuite pe care o “molfaiam” incet iar la coborare atentia mea era sa nu cad. Iar din cand in cand mai bagam cate o gura de apa. Scenariul perfect in care pe fond de foame si hidratare (insuficienta), performanta fizica scade cu cel putin 30%.

X2 race 2019

Ce as face diferit?

Clar mi-as lua cu mine mai multa apa. Daca in alte curse 1L in 2 flaskuri erau ok, la X2 nu mi-au fost suficiente. Si mi-as pune in rucsac cel putin 4 plicuri de mancare pentru bebelusi, o combinatie echilibrata care sa nu imi deranjeze stomacul. Ceva care sa pot inghiti rapid si sa imi tina de foame. Poate chiar niste biscuiti si batoane. Vremea a tinut cu noi insa daca ar fi fost mai cald, apa este un detaliu la care sa fii foarte atent deoarece pe traseu este doar un punct de alimentare, destul de aproape de start.

Traseul X2

Vremea a fost exceptional de buna pentru a alerga un traseu atat de frumos in Muntii Fagaras. Personal as clasa traseul X2 ca fiind deosebit de tehnic, foarte dificil si intens. Daca nu ai un minim de pregatire fizica si experienta montana, cred ca este o provocare foarte mare sa parcurgi acest traseu in alergare. X2 necesita echipament adecvat in special incaltaminte cu o aderenta foarte buna si un psihic care sa nu descurajeze atunci cand dai de greu si incepe sa doara.

2X2 Race este o experienta care merita traita insa pentru care cred ca este bine sa te pregatesti un pic atat fizic cat si psihic. In fata muntelui suntem umili, indiferent de experienta pe care o avem. Din nefericire vestea extrem de trista din ziua concursului legata de Zsolt Torok mie personal mi-a reamintit acest lucru.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *